Hej!

Jag heter Smilla Luuk, är född 1997  och älskar allt som har med mat att göra. När jag var fyra år gammal bestämde jag mig för att jag skulle bli bagare och öppna Café Hjärtgullan (som för övrigt hade smygpremiär i vardagsrummet med släkten som gäster redan en vecka senare) när jag blev stor. Men ett år senare fick jag diagnosen celiaki – glutenintolerans. Att baka utan vetemjöl var näst intill en omöjlighet. Den glutenfria varianten av hembakta kanelbullar döptes snart om till studsbollskakor, och den glutenfria pizzadegen var bara ett enda, ohanterligt kladd.

-

Men bestämmer man sig för att inte ge upp hittar man ofta egna, alternativa vägar. Och efter några år hade jag faktiskt experimenterat fram en hel del riktigt bra recept. Jag ville dela med mig av mina recept, tips, misslyckanden och framgångar, så året jag fyllde tolv startade jag en blogg: glutenfrittliv.se. Till en början hade jag bara två läsare, min mamma och min pappa, men efter något år växte bloggen. Plötsligt fick jag mail från personer som var precis som jag, och föräldrar hörde av sig och tackade för att jag peppat deras barn.

-

Skärmavbild 2015-05-02 kl. 22.41.39När jag var fyra år gammal bestämde jag mig för att jag skulle bli bagare och öppna Café Hjärtgullan.

-

En dag mailade en förläggare på Rabén och Sjögren mig och frågade om jag ville göra kokbok av min blogg. Jag funderade cirka en millisekund och sedan drog mitt livs roligaste projekt igång. 2013 släpptes bakboken Smilla bakar glutenfritt, fylld av framför allt recept men också en massa tips om hur jag gör för att underlätta min glutenfria vardag, till exempel på resa eller hos kompisar. Sommaren 2015 kom uppföljaren, Smilla lagar glutenfritt.

_

När jag inte skriver böcker föreläser jag om mitt bokskrivande och håller glutenfria bakkurser för barn och vuxna. På fritiden fuldansar jag i okända vardagsrum till Håkan Hellström och Veronica Maggio, och gör sådant man vanligtvis gör när man är arton år. Och bakar och lagar mat förstås.

_

Red. anm: Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla AktuelltNyhetsmorgon på TV4, God morgon Sverige på SVT, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte. Hennes bok Smilla bakar glutenfritt har sålts till Tyskland, Danmark och USA, och hon har blivit frontad som ”Bäst på glutenfritt” av Elle mat och vin.

©Bild av Jenny Grimsgård